Spraakapraxie

De TouchToTell-app is een communicatiehulpmiddel en een trainingshulpmiddel in 1 app. Niet alleen het talig begrip maar ook de uitspraak van woorden en van zinnen is trainbaar.

Wat is spraakapraxie?

Spraakapraxie houdt in dat je moeite hebt met het doelbewust uitspreken van woorden, zinnen en klanken. Spraakapraxie is een spraakstoornis en is het gevolg van een hersenletsel. De symptomen van spraakapraxie kunnen sterk variëren. Mensen met ernstige vormen van spraakapraxie kunnen niet of nauwelijks doelbewust spreken. Mensen met mildere vormen hebben vaak last van haperingen, toonloos spreken of een onduidelijke uitspraak tijdens het spreken. Daarnaast worden klanken niet goed uitgesproken waardoor mensen met spraakapraxie minder verstaanbaar worden.

Het programmeren van de spraak is dus verstoord. Voor alle dagelijkse handelingen die wij uitvoeren, zijn er in de hersenen bepaalde schema’s geprogrammeerd die de handelingen aansturen. De spieren werken wel goed, maar het aansturen van de spieren is bij spraakapraxie verstoord.  Mensen met apraxie maken vaak zoekende mondbewegingen. Dit kan komen doordat iemand met spraakapraxie heel veel moeite heeft met het zeggen van het doelwoord.

Spraakapraxie oefeningen

De Touch to Tell app biedt diverse oefeningen aan die kunnen helpen bij het behandelen van spraakapraxie. Zo is voor elk woord in het communicatiehulpmiddel de eerste klank  van een woord te horen ter stimulans om het hele woord uit te spreken. Daarnaast zijn er nog een aantal invuloefeningen waarbij de uitspraak van een bepaald woord wordt getriggerd.

Door regelmatig de oefeningen te doen is enig herstel van het taalvermogen mogelijk.

Spraakapraxie behandeling

Touch to Tell heeft een app ontwikkeld voor mensen die niet kunnen spreken of onduidelijk spreken. Deze app kan gebruikt worden tijdens de behandeling van spraakapraxie. Daarnaast is de app een communicatiehulpmiddel dat mensen met spraakapraxie helpt bij hun dagelijks taalgebruik. Naast het gebruik van de app raden wij  ook aan om onder behandeling te gaan bij een logopedist. De logopedist zal allereerst een onderzoek uitvoeren om de spraak, mondmotoriek en verstaanbaarheid van iemand die mogelijk aan spraakapraxie lijdt vast te stellen. Daarna zal de logopedist een diagnose stellen.

Wanneer iemand lijdt aan een ernstige vorm van spraakapraxie wordt er naar een communicatiehulpmiddel gezocht ter ondersteuning van het dagelijks taalgebruik. De app van Touch to Tell is een uitstekend communicatiehulpmiddel voor deze doelgroep.

De Touch to Tell app is te downloaden in de Appstore. Heb je vragen over het gebruik van de app of andere vragen? Kijk dan eens bij onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!